Грип А върлува в момента, протича сравнително леко, но по-продължително – 2

...
Грип А върлува в момента, протича сравнително леко, но по-продължително – 2
Коментари Харесай

Повече грип или повече ковид - не мога да кажа, но болните в Бургаско се увеличават

Грип А върлува сега, протича относително леко, само че по-продължително – 2 до 3 седмици със суха дразнеща кашлица, температура, главоболие и изнемощялост през първите 2-3 дни.

- Д-р Желязков, нарастват ли случаите на заболелите от типичните за сезона, в който се намираме, вируси?

- В последните две седмици има възходящи случаи на респираторни болести, включително и грип. НЗОК финансира единствено проучването за ковид, а за грип не го финансира, тъй че там се назначават по-малко проучвания, в случай че пациентите могат да си го разрешат. В лабораторията едно проучване за грип е към 20-25 лева, а това за множеството хора не е налично. В аптеките също има проби за грип, тъй че който следва рекомендациите на персоналните лекари, може да си направи проби за грип и за коронавирус. Има нараснала заболеваемост от грип А, най-малко първите 5-6 случая, които аз съм записал, са от този вариант. Грипът протича относително леко, само че по-продължително – може би 2 до 3 седмици – със суха дразнеща кашлица, температура, главоболие и изнемощялост през първите 2-3 дни.

- Как можем да се предпазим от тези вируси и тяхното разпространяване, какви ограничения да предприемем вкъщи при първи признаци?

- На първо място са общите хигиенични ограничения и това важи за всички заразни болести, включително вирусните и грипа. Говоря за прецизно измиване на ръцете при допир с повърхности преди всяко хранене, да се заобикаля да се събират в тесни и задушни пространства хора, които имат хрема, кашлица и температура, да се проветрява постоянно, с цел да става придвижване на въздуха. За грип си има строга имунизация, която понижава затрудненията от грипа и силата на грипната зараза. Все още персоналните лекари до 31 март разполагаме с противогрипни ваксини по места, имунизацията върви, макар че с цел да се получи някаква отбрана, би трябвало да минат най-малко 10-15 дни. През последните 10 дни е желателно тези, които не са си сложили имунизация и са над 65 години, да потърсят персоналните лекари, някъде към момента има останали ваксини. До 10 дни към момента има опция за имунизация срещу грип.





- Кога има изгода от тези имунизации – при начални признаци на вирус има ли смисъл?

- Ако имате към този момент признаци, имунизацията няма да бъде от изгода, тъй като би трябвало доста време, с цел да се образуват защитните антитела, нужни са към 10-15 дни. Едва тогава можем да разчитаме ненапълно на имунизацията срещу грип.

Ако при първите признаци в действителност се окаже грип, има характерно лекуване с противогрипни препарати, които всички лекари знаят. Вземайки тези медикаменти, има опция за по-кратко и леко преболедуване.

- Каква е възрастта на пациентите, които сте записали най-вече?

- По-често грипът визира децата и работещите хора. По-малко са пенсионерите, може би тъй като аз персонално съм направил към 100 имунизации срещу грип. Децата от 2 до 10 години прекарват към 10 – 15 дни с кашлица и температура, работещите хора прекарват умерено тежко.



- Току-що стана ясно, че в бургаските образователни заведения ще бъде въведен засилен филтър срещу разпространяване на вируси, но по кое време се чака да пристигна пикът на грипната вълна?

- По принцип в България пикът е към края на януари началото на февруари. Почти постоянно тогава се получават тези епидемии, които са за две-три седмици и нормално затихват. В момента записваме някои случаи и допускам, че към края на януари и началото на февруари ще бъде по-масово заразяването.

- Кое е вярното лекуване – с противовирусни препарати или с антибиотици? Може би множеството Ваши сътрудници се застраховат и непосредствено изписват антибиотици, или пък пациентите упорстват, с цел да им мине по-бързо…

- Не бих споделил, че това е вярно. И по-скоро има огромен напън от пациентите да изписваме антибиотик и някой път ние се поддаваме. И при мен го има това нещо – още с първите признаци да чуя: „ докторе, изпиши ми антибиотик, с цел да ми мине по-бързо. “ Не са прави пациентите, тъй като това са вирусни инфекции – включително са коронавирус, грип, настинки. Може да има затруднения, това е естествено, само че самият антибиотик първоначално не защищава от тях. Може на 100 души да има 10 пневмонии или по-малко, не мога да кажа, тъй като зависи какви спомагателни болести има пациентът и какви защитни сили на организма си – дали е пушач, дали е на възраст. Много са факторите, които дефинират дали ще има някакво затруднение. Затова споделяме на пациентите – в случай че температурата не премине за 3-4 дни, общото положение се утежнява, кашлицата се ускорява, посетете ни още веднъж – може да създадем кръвна картина, фотография на бял дроб и тогава към този момент, в случай че има затруднения, може да се изпише антибиотик, когато е потвърдено. Но първоначално е груба неточност да се изпише антибиотик за грип или за респираторни настинки.

- Според Вашите данни, повече инфектирани с грип или повече с коронавирус има сега?

- Не мога да кажа. Изследванията, които назначаваме, когато посетите персонален доктор, са доста редки. Ние се осланяме на това, което пациентите сами си създадат у дома. Аз ги поучавам да си купят бърз тест за грип и за коронавирус и в случай че има резултат, да ми се обадят. По тези индиректни данни мога да осъждам. Но на 10 души, които съм посъветвал и имат признаци, един да си направи проучване или аз да пусна един тест за коронавирус. Не може да бъде покрита цялата картина – да назначавам тест на всеки, който влезе в кабинета с хрема и кашлица. Не е и нужно, защото почти всички настинки протичат по един и същи метод и лекуването в първите дни е еднотипно – само симптоматично срещу простуда. Ако се потвърди грип и коронавирус, може да е малко по-различно. Затова не мога да кажа кое е повече – коронавирус или грип.

- Какви са Вашите рекомендации – редом с изписаните препарати какво друго да вършат хората, с цел да се лекуват съответно?

- Хубаво е първо да си останат у дома, да се проветрява постоянно, да се пият задоволително течности, с цел да може организмът да се хидратира, да се одобряват в по-големи дози чайове – 4-5 пъти дневно билков, зелен чай, ройбос. Храната би трябвало да витаминозна и лека, да включва плодове и зеленчуци.

Много е значимо оптимално да се лимитират контактите на болния, с цел да не заразява и другите членове на фамилията. Нужно е да държи връзка с персонален доктор, в случай че продължава да развива признаци. Ако кашлицата, температурата, втрисането се задълбочават след 3-4 дни лекуване, хубаво е още веднъж да се посети лекарският кабинет.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР